FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Hegymagas, avagy a falusi turizmus

2005.11.10. 16:08 ivcsek

051110hegymag

Ameddig a szem ellát innen, hegyek magasodnak, romok jelzik: elődeink is  befogadták  e táj, a csillanó tó-tükör , a lenyugvó Napfény játékait, kóstolták a pincékben megbúvó nemes bor zamatát. Lábunk előtt ritka virágok, fejünk fölött védett madarak... De hagyjuk a szavakat, a képre kattintva az megnagyobbodik (köszönet érte a szerzőnek >>>tigger.hu).

"Egy 1083-1095 közötti hiteles pannonhalmi korai oklevél Vgmogos néven származtatja a települést. Hygmagos nagy hegyéről, a mai Szent György-hegyről 1274-ben tesznek említést először a feljegyzések.

A település fejlődése a mezőgazdaság fejlődésével indult meg erőteljesen. Fő profil volt a szőlőtermesztés és az állattenyésztés. Ma már a 291 főt számláló kis község mind jobban bekapcsolódik az idegenforgalomba.

Egyre nagyobb számban vonzzák a turistákat, a települést körülvevő nevezetességek és adottságok. Többek között a XVIII. században épült Tarányi présház és a mellette lévő Lengyel kápolna. A 415 m magas vulkanikus kőzetű Szent György-hegy szigetszerűen emelkedik ki a medence síkságából. A hegyet 70-90 m vastag bazalttakaró fedi, belőle 30 magas 1-1.5 m átmérőjű sokszögalakú európai hírű bazaltoszlopok merednek az ég felé. A természeti ritkaságként számon tartott, népnyelven bazaltorgonák, kőzsákok a hegy ékességeként szolgálnak. Nem csak geológiai értékek, hanem botanikai különlegességek is megtekinthetők a tanösvény és a Kék-túra útvonal segítségével. Növénytani ritkaság a fehér virágú lumnitzer szegfű és a bazaltorgonák repedéseiben tenyésző, hazánkban csak itt előforduló csellingpáfrány.

1051011aranyi_pince
A település földrajzi adottságaiból adódóan egyre fontosabb idegenforgalmi szerepet tölt be, melynek egyik fontos része a kulturális programok szervezése. E feladatának az áprilistól októberig tartó, a község hagyományaihoz kapcsolódó kulturális programok szervezésével tesz eleget. A település tömegközlekedési eszközökkel is könnyen megközelíthető. A mindössze 6 km-re lévő Tapolcáról autóbusz csatlakozással 20 perc alatt elérhető a község. A lehetőségeket bővíti a falu határát megközelítő "Balaton Körút" névre keresztelt kerékpárút." [hegymagas.hu]

"Hegymagasra érkező vendégek allátását jól felszerelt vegyesbolt, italbolt, családias étterem, Szent György Pince és a borkörút igényes borospincéi biztosítják. A község és a hegyoldal területén minőségi szálláshelyek közt válogathat az ide érkező vendég.
A pihenésen kívül két lovasudvar és a hegyi taxi nyújt felejthetetlen elményeket a vidékről."
[tapolcaregio.hu/hegymagas]

Nevezetességek:

Római katolikus templom, eredetileg neoromán stílusú.
Szentgyörgyhegyi kápolna, barokk stílusú a XVIII. századból.
Tarányi présház, épült a XVIII. században.
Dongaboltozatos présház, szintén a XVIII. századi mesterek keze munkája.
Vízimalom.

"A község infrastruktúrális ellátottsága közepes. A víz, villany, gáz és a telefonhálózat minden házban megoldott. Ugyanez elmondható a Szent Gyögy -hegy területére is. A szennyvíz vezetési tervei készen vannak, a kivitelezésük pénz hiányában jelenleg nem oldható meg. Előreláthatólag 5 éven belül a beruházás befejeződik.

A község ügyeit a Szigligettel közös Körjegyzőség intézi. Hegymagason öttagú képviselőtestület van, melyet a polgármester irányít. A tertület általában havonta ülésezik. Gyermekeink ugyancsak a Szigligeti Község Iskolájába járnak. A falu nyugdíjasait a Nyugdíjas Klub fogja össze. A lakosság összetétele miatt nagy szükség van a klubbra, hiszen a falu 30%-a nyugdíjas." [balatonfelvidek.celodin.hu]

Hegymagas Önkormányzata
phhegymagas@hu.inter.net
Önkormányzat adatai

Szolgáltatások:
  - Kulturális- és sport ajánlatok
  - Lovaglás
  - Hegyi-taxizás /Jeep-túra/
  - Sportpálya
  - Állandó képkiállítás a Kultúrházban
  - Hagyományőrző Kulturális rendezvények

Egyéb lehetőségek:
Faluház: 10 fő turista részére, melegvizes zuhanyzó és WC biztosítása, konyha használata.
Érdeklődni: 06-87/412-179-es telefonszámon.
Szociális helyiségekkel /vizes blokkal/ ellátott sátorhelyek.
Érdeklődni: Tóth Károly
Tel.: 06-87/413-503

Szállás lehetőségek:

Falusi turizmus keretén belül:

Énekesné György Zsuzsa
(egész évben), Bakos Lászlóné, Széll Józsefné, Göllei-ház,
Bakos-ház, Illés Lászlóné (egész évben), Kajdi Lászlóné, 
 GITTA HÁZAK, Kovács Vendégház,

Pince, étterem:

Horváth Pince Apartman, Szászi Pince (egész évben),

Nyáripince

Szent György Pince

Szent János Pince

Itt kell megemlíteni a Szent György-Hegyi Bor Akadémia kurzusait. (Előadók:a borvidék legjobb szakemberei, a badacsonyi kutatóintézet igazgatója és munkatársai.)

A hegyközség neve:
Szent György-hegy Hegyközség Hegymagas-Raposka
(Hegymagas-Raposka Hegyközsége 200 hektár területen 700 taggal gazdálkodik.)

Borturizmus:

Borgazdák borkóstolóval és bor értékesítéssel várják az érdeklődőket.
  - Horváth Árpád
  - Kardos Károly
  - Szászi Endre
  - Szent György Borház Kft.
  - Tóth János Zoltán 06-30/956-4841
  - Varga József 06-30/237-7372
  - Varga József 06-87/414-512
  - Zsirai Ferenc
[hegymagas.hu]

A bórnál maradva két borverseny eredménye, közöttük néhány hegymagasi helyezett és a hegytörvény.

Bio technológiával nehezebb a borkészítés

Badacsonyi Borvidék Borversenye 1998. június 12.

A SZENT GYÖRGY-HEGY RENDJÉRŐL

A rendszeres programok  adottak, ne hagyjuk otthon a bakancsot, a kerékpárt, a napernyőt a fényképezőgépet és legfőképp magunkat.

A faluban  rendelkezésre áll az  eMagyarország pont, ezért bárki helyből cáfolhatja az itt leírtakat a kommentárok között. De akár új információkat is hozzátehet.

Szólj hozzá!

& ajánlom még a BalatonBlogRendszer tagjait
itt gyűléseznek, mutatják legfrissebb posztjaikat! 

Címkék: ajánló balaton turizmus zöld zöldebb önkormányzó falusi turizmus tájak, települések balaton & internet balatoni bor fényképész programok étterem, vendéglő balatoni látnivaló balatoni szállás tapolcai-medence hegymagas

A bejegyzés trackback címe:

https://kali.blog.hu/api/trackback/id/tr4842294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása