FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Nemesgulács: tanúhegyek között

2005.11.04. 17:56 ivcsek

051104gulacs "Nemesgulács falusi turizmusra ideális hely. A csendes falu tiszta levegője sok pihenni vágyó embert vonz ide. A falu és környéke kiváló kirándulóhely. A kialakított sétautakon kellemes sétát tehetünk. A falu központjából zöld turistaút vezet a Gulács-hegy csúcsára. A hegyről csodálatos panoráma tárul szemünk elé." [eszbonto.hu]

"A Balaton-felvidék vulkanikus hegyeinek tagja a Gulács, a Badacsony-Szentgyörgyhegy-Csobánc háromszögben. A többiektől eltérően nincs többé-kevésbé lapos teteje, jellegzetesen csúcsos, különösen észak-déli irányból szemlélve. A déli part jellegzetes, Fonyódról látható képében ez a Badacsonytól jobbra álló csúcsos hegy. A hegy teljesen vad, természetes erdős vidék, sem műtárgyak, sem pincék, az elhagyott bánya-sebet (és az eldobált szemetet - ki érti ezt?) leszámítva civilizációnak semmi nyoma. A csúcsra is csak egy keskeny, egyszemélyes spirális gyalogút vezet fel. Itt épp ez a vadság az érték." [geocaching.hu]

051104bazalt "A községet átszelik az országos sárga és kék turistautak. A hegyen áthaladva mindegyik érinti a Sér kutat, mely a hegy oldalában található forrás. A turistautak indulása a vasútállomástól először a Bányatelepen lévő Savanyú víz forrást érinti. A kiváló minőség ellenére a kicsi vízhozam nem teszi lehetővé a palackozást. A községben működik, de nem túlságosan jelentős a fizető vendéglátás."

051104nemesgulacs5k_1

"Nemesgulács a Tapolcai-medence déli oldalán, a Gulács hegy tövében helyezkedik el. A 393 m magas bazalthegyet cukorsüveghez is hasonlítják, és Keresztury Dezső nem véletlenül nevezte magyar Fudzsijamának. Először 1268-ban tűnik fel az itteni írásos dokumentumokban. Ebben az időben két Gulács létezett. Később három Gulács nevet találunk: Alsó-, Felső- és Középső Gulács. Ezekből a nevekből alakult ki a nemesek lakta település Nemesgulács neve, és Alsógulács ma Köbölkuthegy néven ismert. Külterületi lakott hely.
1424-ben Pál nevű papja volt. Később a török hódoltság révén teljesen elpusztították. A kezdeti benépesülést követően újra felégették. Igazán a falu betelepítése 1715-től kezdődött. Ekkor a nemesek helyére már parasztok is költöztek. 1720-ban már kiváltságos nemesi községként tartják számon: 1790-ben 29 nemesi család neve ismert. A Raposka, a Péterffy és Edvi Illés családok a belga királyi családdal is rokonságot tartottak." [balatonfelvidek.celodin.hu]

051104kuria

"A nemesgulácsi Eőry-kúriában töltötte gyermek- és ifjú éveit Keresztury Dezső. Később ebben az épületben kapott helyet az óvoda. Az író ugyan Zalaegerszegen született, de - anyai ágon - családi kapcsolatai Nemesgulácshoz kötötték, 1918-tól ezt a falut tekintette otthonának. Ma az ő nevét viseli a helyi általános iskola.
Kodolányi János író is gyakran megfordult Nemesgulácson, nagyapjának voltak itt birtokai. Az Elsüllyedt világok és a Visszafordulás c. műveinek ez a falu a helyszíne." [www.vendegvaro.hu]

051104templom

"A Római Katolikus Templomot 1725-ben építették újjá romjaiból. 1845 és 1850 között új templomot építettek, kívül klasszicista, belül késő barokk jegyekkel. A tornyot 1853-ban építették hozzá. A köbölkuti iskolakápolna titulusa Magyarok Nagyasszonya, jelenleg már nem működik. A templom falán az I. és II. világháborúban elesett hősök tiszteletére márványtáblák lettek elhelyezve. A templomban az országban először Mindszenthy emlékmű lett felszentelve." (A hercegprímás volt az itteni plébánia megalapítója. ) [balatonfelvidek.celodin.hu]

A 1100 lakosú településen minden megtalálható a fodrásztól a cukrászdán át a könyvtárral bezárólag,  több cégnek is itt van a telephelye, sőt még a vonat is megáll, amit azért érdemes megemlíteni mert egyes szerelvényei kerékpár szállító vagonnal közlekednek!

"A községben működik: önálló polgármesteri hivatal, 8 osztályos általános iskola, napközi otthonos óvoda, körzeti egészségügyi szolgálat, körzeti védőnői szolgálat, könyvtár, művelődési ház.
A Badacsonytomaj és Vidéke Takarékszövetkezet helyi kirendeltséget tart fenn...

Két lovarda található a településen. Egész évben a turisták rendelkezésére állnak. A környéken lehet lovagolni, illetve egy meghatározott útvonalon kocsival lehet körsétát tenni, mely a Gulács és a Badacsony hegy melletti látnivalókat mutatja be." [balatonfelvidek.celodin.hu] (A lovardának még szánja is van!)

Végül, ne feledkezzünk meg a kitűnő helyi borokról sem. Itt most két borverseny eredményeit idézem: mindkettő ezüstösre sikeredett, de akadt bronz és arany is.

Badacsonyi Borvidék Borversenye    
1998. június 12.
Badacsony

XXV. Országos Jubileumi Borverseny    
1996. augusztus 13-14.
Gyöngyös

Egy erre járó kiránduló így összegezte élményeit:
"Végre egy kis nyugalom, a Badacsonnyal ellentétben itt jóformán senkivel sem találkoztunk. Csúcs ez a hely is! :)"
[geocaching.hu]

Adatok

Önkormányzat
Polgármester: Wildhoffer Jánosné Raposa Gizella
Cím: 8284  Nemesgulács,  József A. u. 29.
Tel: (87) 533-003  Fax: (87) 433-124
ngonkorm@vazsonykom.hu

Gazdaság

Térkép

Szállás:
Kati Apartman
1-C - NEMESGULÁCS

(gyerektábor - szálláshely)

Szobakiadók

eMagyarország pont

Badacsonyi Borászati Szövetkezet
Cím: 8284  Nemesgulács,  Riza-puszta
Tel: (87) 471-243, (87) 471-244, (87) 571-014  Fax: (87) 471-922

Szemerédy Pincészet (Szemerédy Lajos)

Cím: 8284  Nemesgulács,  József Attila u. 91.
Tel: (87) 433-715

Equital Lovasudvar

051104lovas

ÉVES RENDEZVÉNYEK:
Mátyás napi borverseny február 24.
József napi tavasznyitó március 19.
Hegynap augusztus 1-5.
Kenyérszentelés augusztus 20.
Újbor ünnepe, szüreti felvonulás október 15.
Márton napi újbor bemutató november 11.
Miklós napi évzáró december 6.
Búcsú június 17.

Szólj hozzá!

& ajánlom még a BalatonBlogRendszer tagjait
itt gyűléseznek, mutatják legfrissebb posztjaikat! 

Címkék: ajánló balaton zöld zöldebb önkormányzó falusi turizmus tájak, települések balatoni bor balatoni lovas balatoni látnivaló balatoni térkép balatoni szállás tapolcai-medence nemesgulács

A bejegyzés trackback címe:

https://kali.blog.hu/api/trackback/id/tr8842291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása