FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Káptalatóti

2005.11.01. 09:18 ivcsek

"Ennek a falunak a kis utcáira én vagyok büszke - írja Voith   Erzsi az Építészfórumban. Lányunk, családjával együtt, hosszas keresgélés után talált rá erre a kis településre, ahol véglegesen letelepedett. Így gyakran telepszem le én is. A letisztult múltat látom mai valóságában...
Burokban van. A közvetlen Balaton parttól kicsit távolabb, a Káli medencétől távolabb, így mindentől távolabb. A központi fejlesztésektől is távolabb. Mégis, múltja van. Építészeti múltja. 100-200 éves lakóházak. Benne lakó emberek. 250 lakást számlál a falu. Óvodával, általános iskolával, művelődési házzal, könyvtárral, postával rendelkezik. Van ház, amit csak nyáron laknak, van amelyiket egész évben.
051101tti1

Ennek a háznak a tulajdonosai külföldiek Tisztelik a helyet, ahol életük egy részét töltik. Nem sértik a hagyományokat. Ápolják. A külső homlokzat is, és a belső is, a régi stílusjegyeket őrzi. Tulajdonosai nagyon büszkék rá és féltik. Földközelben maradtak.
051101tti2

Ebben a házban is laknak. Nemzedékről nemzedékre szállt a ház. A portát mindig rendben tartják. Minden tavasszal körbemeszelik a házat, régi szokás szerint. A bejárati ajtót virág övezi. Földközeli építészet régről."

"A falu legmagasabb pontjáról, a templomdombról körültekintve, északról a várromokkal koronázott Csobánc, nyugatról a bazalt kőzsákokkal csipkézett Szentgyörgy-hegy teszi változatossá a körképet. Délnyugatról a Gulácsi hegy, délről pedig a Tóti hegy erdős bazaltkúpja zárja le a láthatárt...

Nevéből a Káptalan előtag azzal kapcsolatos, hogy a faluban egykor a győri káptalannak voltak birtokai. A Tóti név eredete valószínűleg nem a szlovák nemzetnévből származik, hanem a délszláv (szlovén-horvát) népcsoporthoz tartozó tót népnévből képződött. A két részből, Felső (később: Káptalan) -tótiból és Alsó (később: Nemes) -tótiból álló falu 1848-ban egyesült, azaz Nemestóti beolvadt Káptalantótiba. 1256-ban még Tothy néven említették egy okiratban. Templomának első említése 1272-ből való, de a középkori épület elpusztult, és nem is települt újra. A XIII. században épült román stílusú templomának romjai ma is láthatóak (Sabar-hegyi templomrom). A falu lakossága a szőlőművelésből élt. A gazdák a Bodóki-hegyen állították fel a bor védőszentje, Szent Orbán szobrát.
Káptalantótit többször felégette a török, lakói a harcok és az adók elől elmenekültek, majd később visszatértek és a község újratelepült. A ma is álló római katolikus temploma 1765-73 között épült barokk stílusban, oltárképe 1828-ban készült, amelyen Szent Márton püspököt láthatjuk. A településnek jelenleg kb. 500 lakosa van, ennek nagy része idős ember."  -tudhatjuk meg  kaptalantoti.hu honlapon.

 

A Tekeres-patak kettéválasztotta falu fordulatos múltja a római korig vezethető vissza: több település küzdött itt a megmaradásért a magyar történelem viharos évszázadaiban. (A fenti link
a Balogh Eszter gyűjtötte, Horváth József plébános: Káptalantóti történetére támaszkodó helytörténeti anyaghoz vezet. Aki be kívánja portyázni a környéket, feltétlenül olvasson bele!)

"A lakosság főleg szőlőtermelésbeől és rétművelésből él, a szántóföldi művelés a gyengén termő, köves talaj miatt háttérbe szorult, bár a rozs, az árpa, a búza, és a kukorica itt is jellemző. A források több helyen kiemelik a szőlőhegy jelentőségét."

051101lgbl

Azt, hogy érdemes ide és a környékre betérni, mi sem példázza jobban, mint az állandó jövés menés. Köszönhető ez a Tapolcát a Balatonnal (a Badacsonnyal) összekötő közút és vasút közelségének (bár a forgalom nem megy át a falun!). Az országos kéktúra balaton-felvidéki szakasza is metszi a falut, így nem csoda a Káptalantótit érintő számtalan vándor, valamint maratonista, duatlonista és triatlonista, és akkor még a Csobáncról alászálló siklóernyősökről nem is beszéltünk.

"A Csobánc a Balaton-felvidéki tanúhegy-trilógia utolsó eleme, melyet kimondottan ajánlok a Badacsonnyal és Szentgyörgy-heggyel együtt egy teljes napi kerek programnak. A Csobánc a legkisebb közülük (fizikailag is, meg ez az egyetlen nem-multi), de csupasz lapos teteje lévén erről a legszebb a kilátás. Itt néztük végig az 1999. augusztus 11-i nagy magyar napfogyatkozást. Tiszta időben dél felé a légvonalban 100km-re lévő pécsi torony is látható." [geocaching.hu]

051101lo
(Romok, vitézek, vándorok... Csobánc vára tóti fölött.)

Évente visszatérő ünneppé vált esemény a "Csobánci Várvívás", melynek célja, hogy a vár romjaiban is kapjon értéket, szerepet a környéken élők tudatában. Ezért a rendezvény Tapolca-Diszel, Gyulakeszi és Káptalantóti összefogásával valósul meg évről évre.

Ha e tájegységen vagyunk, nem kerülhetjük el a szőlőket és a nedűt rejtő pincéket sem. Káptalantóti a Badacsonyi Borvidék egyik hegyközsége, bírája Németh István. S hogy milyen borok teremnek itt?
Íme két ranglista, ezüsttel, bronzzal és arannyal: Badacsonyi Borvidék Borversenye (1998. június), Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye (2005. március 31.)

Aki járatlan a témában (tudni illik) borkóstolás előtt tájékozódjon borismeretből, röviden.

A jó bornak titka az egyedi geológiai és meteorológiai környezetben is keresendő! Káptalantóti és környéke része a Balaton-felvidéken elterülő nemzeti park hálózatnak.
"A terület bazalthegyei nemcsak egyedülállóan érdekes és festői geológiai emlékek, hanem számos igen ritka növény- és állatfaj élőhelyei is... A Csobánc virágpompáját fokozza a fekete és leánykökörcsin, a kőfalakon a ritka buglyos kőtörőfű és a hajdani várkertből kivadult orgonaliget."

051101virg

Mindent összevetve: aki teheti, erre járva térjen be Káptalantótiba. S hogy mindezeken felül mi várja még?

Síremlék (Felső temetőben.) Felirata: Idsb. ÁDÁM JÓZSEF 1848-49-iki honvédhadnagy...

Túrajánlatok: Badacsonytördemic - Nagyvázsony (fórum - a túraútvonalról), Káptalantóti - Csobánc - Mindszentkálla ( 6,3 km - túraajánlat).

Látnivalók:
Bodóki-hegy: Szent Orbán szobor (szőlő és a bor védőszentje).
Szent Márton püspök oltárképe 1828-ból.
Sabari templomrom (XIII. század).

Szálláshely: Puskás Zoltán
8283 Káptalantóti, Badacsony u. 17/a
Telefon: 0687-471-300, 0630-483-4492 --
Nyitva egész évben, a Falusi Turizmus Centrum ajánlásával, üdülési csekket elfogadnak, amennyiben... link

Szent György Római Katolikus Általános Iskola Erdei Iskolája

Borozó és pincészet:

Hegymög Borozó

Puskás Zoltán Pincészet

Info:

Önkormányzat

Cím: 8283 Káptalantóti, Petőfi u. 48.
Telefon: 87/471-125
e-mail: onkormanyzat@kaptalantoti.hu
Polgármester: Mészáros Zoltán

Az önkormányzet adatai

Térkép

Eladó Ingatlan:

Káptalantóti-Bácshegyen, hegyvidéki panorámás pince-présház 828 m2 telekkel eladó
Eladó családi háznak is alkalmas ... Káptalantótiban

eMagyarország pontról sajnos nem tudok, de "a kocsmában jó minőségű pecsétet kaptunk"

051101sikl

Szólj hozzá!

& ajánlom még a BalatonBlogRendszer tagjait
itt gyűléseznek, mutatják legfrissebb posztjaikat! 

Címkék: ajánló balaton zöld zöldebb üdülési csekk önkormányzó falusi turizmus tájak, települések balatoni bor balatoni látnivaló balatoni térkép balatoni szállás ingatlan káptalantóti tapolcai-medence

A bejegyzés trackback címe:

https://kali.blog.hu/api/trackback/id/tr7842288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása