FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Szentbékálla, avagy Szt. Benedek malma?

2005.03.28. 08:01 ivcsek

Szentbékkálla a Káli-medence északnyugati peremén - a Kőhegy, Kishegy és Öreghegy lábánál fekvő, 256 lakosú kisközség, mely már a római korban is lakott település volt.
A többi Kál faluval együtt a honfoglaló Kál horka szállásbirtoka volt, majd királyi birtok 1341-ig, majd később a veszprémi Püspökségé. Parochiális egyháza már 1334-ben fennállt. A püspöknek kőpalotája volt itt 1559-ben.

0_1

Első írott említése 1273-ból való. A középkorban Szentbenedekkál, vagy Szentbenedekfalva néven fordult elő. A hagyományok szerint a bencés rend birtoka volt, s neve is ezt mutatná: Szent Benedek kállója (malma). A helységben a Benedek szót később "bék"-kel rövidítették, így lett Szentbékkálla.
Népes helységként szerepel a középkorban. A rovásadó összeírók 1534-ben 26 adófizetot jegyeztek fel. A török 1548-ban égette fel először, majd 1557-ben, 1572 után újra elpusztította. A lassan újra benépesülő helység később is kisebb-nagyobb harcok színhelye volt. Lakott maradt mégis a török hódoltság idején: 1696-ban 224 jobbágy- és zsellércsalád lakta 141 hold szántóval és 15 hold szőlővel. Nagybirtokosa a devecseri Choron, majd az Esterházy család volt.

Itt található a Töttös-Kál templomrom, a Velétei püspöki palota romja és a gróf Esterházy Károly egri püspök által építtetett szép műemlék templom. A Pegazus vendégló épülete alatt 58 méter hosszú pince húzódik, mely dézsmaszedő pince volt hajdanán. A Fekete-hegy krátertavai közelében kilátótorony áll, ahonnan szép kilátás nyílik az egész Káli-medencére és a Balatonra.  [geocaching.hu]

0328kilsok

"Szentbékálla egy csoda. Árpád-kori település. Sok helyen még a középkori utcaszerkezet is érződik. Kicsi házak, a magas dombon a templom. Ha lenézek a dombról, fenyőket látok és tölgyeket, messzebb búzatáblák és szőlőhegyek. A hegyekben kőrengeteg, amelyből évszázadokon át építkeztek.
És távol fölsejlik a Balaton. Tökéletes egység, mint a mesében." Szűcs Endre [amiotthonunk.hu]

0328k

Két apróságot érdemes még megemlítenem, hogy el ne kerülje figyelmünket: a helyi kőtenger a medencében a leginpozánsabb... De a Magyarországon és tágabb környezetében is egyedüláló lovaspoló pálya sem kerülendő: edzések és mérkőzések általában (ha az idő engedi) hétvégente...

    Kkkt_2_008

"A pincészetet Szentbékállán alapítottuk meg. Munkánk során a korszerű technológia megvalósítása mellett a hagyományok tiszteletbenntartása volt a célunk.
Szentbékálla a Káli-medence ismert települése, a Balatonfelvidéki borvidék része. Az itt termelt kiváló minőségű borok, már az Árpád-házi királyok asztalára is eljutottak.
Pincészetünkben előzetes bejelentkezés alapján csoportoknak borkóstolókat is tartunk." [fodorvin.internettudakozo.hu]

SZÁLLÁS:

KÁLLA2 vendégház

Judit Apartman

KÁLLA vendégház

Szólj hozzá!

& ajánlom még a BalatonBlogRendszer tagjait
itt gyűléseznek, mutatják legfrissebb posztjaikat! 

Címkék: ajánló önkormányzó falusi turizmus tájak, települések tudástár káli-medence szentbékálla szállás káli-lovas

A bejegyzés trackback címe:

https://kali.blog.hu/api/trackback/id/tr3842268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása