FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Henye a Balatonon

2004.12.08. 21:33 ivcsek

1208henyebor

Óvakodnom kell, nehogy henye szavakkal írjak Balatonhenyéről, merthogy Henye többet érdemel: nem, nem a Henye boroszlánról, nem is a kiváló nedűről a Château Henye Furmint Late Harvest 2000-ről lesz itt szó, hanem magáról Henyéről, arról a településről, amely nevéhez híven kiválóan alkalmas a henyélésre. Ezzel a lehetőséggel egyre többen élnek, mert kezdik felfedezni, felkapni a helyet. Az amúgy is csodálatos fekvésű, volt nemesi falu csinosodik, a nyaralóvendégek megszerették.

Henyének nincs honlapja, mindösszesen ennyi információt találtam róla:

„A Káli-medence észak-keleti mellékmedencéjének végén, a Dobogó-patak partján 180 lakos otthona ez az Árpád-kori apró település. Csak közúton érhető el, a Balaton-parttól, Zánkától 11 km távolságra. Bár Henyén megállni látszik az idő, néhány módos porta a község nemesi múltjára emlékeztet. Központjában a helyi méretekhez képest óriási neogótikus templom áll, melyet a 20. század elején építettek a lerombolt középkori helyébe. A falu északi végétől 250 méterre lévő kőfalak nyomai egy Árpád-kori pálos kolostor emlékét őrzik. Az északra, Kapolcs irányába vivő sárga turistajelzés látványos, romantikus sziklafal mellet vezet. A "Törökök halála" szikláknál a népmonda szerint egy csapat eltévedt török lovast szorítottak itt a szakadékba az őket üldöző henyei nemesek.” (MTI)

Henye arról is nevezetes, hogy a Művészetek Völgyébe tartó, Zánka irányából érkező autósok rendszerint erre tartva igyekeznek lerövidíteni az utat, nem sok sikerrel. A terepjáróval, traktorral, lovas kocsival járható düllők többnyire kifognak a városi flasztert szokott járgányaikon. Két keréken és gyalog viszont a térképen is jelzett, de nehezen követhető út helyet az irány tartása javallott. (Bővebb felvilágosítással és mértéktartó árakkal a helybéli kocsmában szolgálnak!)

Szállás:

Bodor Ház

Julia Porta

Szólj hozzá!

& ajánlom még a BalatonBlogRendszer tagjait
itt gyűléseznek, mutatják legfrissebb posztjaikat! 

Címkék: ajánló balaton zöld zöldebb falusi turizmus tájak, települések káli-medence balatonhenye szállás

A bejegyzés trackback címe:

https://kali.blog.hu/api/trackback/id/tr7442257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.