FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Egykor város vala

2006.07.09. 17:26 ivcsek


Kővágóörsre, a Káli-medence legnagyobb településére Köveskálról érdemes begurulni. A valahai város faluképe onnan adja ki magát a legszebben. Az út lejtős, tekerni is alig kell, így igazán erőlködés nélkül adhatjuk át magunkat a magyar Provance, a táj szépségeinek.


Két vallás temploma vetélkedik egymással a dombtetőn, melyikük tör magasabbra: ebben eredményt nem hirdetünk, de az evangélikus messze szebb. Tőlük nem távol, nagyon eldugottan árválkodik a romos zsinagóga. Furcsamód megközelíthetetlen, értem, hogy magánterületen fekszik, de akkor is.

 

Egész Kővágóörsöt áthatja kereskedelmi központi múltja, erős a kisvárosi jelleg. Érdemes minden utcácskáját végigjárni, építészeti gyöngyszemeket mindenütt találni, kivételt a temető és a révfülöpi út közé eső új osztás képez, a maga hatvanas, hetvenes években épített házaival. Mindenképp be kell kukkantani a tájházba, melyet egy kisnemesi kúriában rendeztek be.  


A temető szép és rendezett, kimondottan mediterrán hangulatú: érdemes körbesétálni. Két kőtenger is van a faluban, illetve a határában. A falubéli azonban több törődéssel szebb képet mutatna, nagyon benőtte a fű és elbokrosodott a környéke.

A másik már jobban bejárható, és csodálatos panorámát tár elénk. Különösen napnyugtakor. Akár éjszakára is érdemes kintmaradniuk, a csillagvadászoknak, hullócsillag számlálóknak.


A falu Kékkút felöli részén szépen újjáépített mosó ad enyhültet, a déli forróságban. Kár, hogy a vizéhez nem lehet hozzáférni, mint Köveskálon. Innen indulhatunk el a tanösvényen, ha be kívánjuk járni a medence belsejét, a Kornyi tó környékét. Kis növényhatározó ajánlott, de a madarászok sem haják othon távcsöveiket.

Két lovasfarm is rendelkezésre áll, a Révfülöp felöli a romantikusabb, a kőtenger mögöttiben egy nagy birkanyájat is tartanak, délutáni bahajtásuk, itatásuk, megkapó látványt nyújt.


A Káli éttermet bűn kihagyni
, elég széles ételkínálatból választhatunk. Boltból több is van, érdemes betérni a műszaki kereskedésbe, van még a polcon régi polimer kazetta is és más egyébb… Igazi időutazás.


A falu végén Révfülőp felé, ahonnan már a Balaton is látható található a Kál Vin pincészet, jó boraik égy kóstolást megérnek, de elsősorban elvitelre rendezkedtek be, az épület együttes is pazar.

Kővágóörsre érdemes rászánni akár egy egész napot, annyi a látnivaló. A falu határában van a Sóstokáli templomrom mögötte egy palotarommal, de a történet megér egy külön misét (legközelebb).

 

Szólj hozzá!

& ajánlom még a BalatonBlogRendszer tagjait
itt gyűléseznek, mutatják legfrissebb posztjaikat! 

Címkék: káli-medence kővágóörs

A bejegyzés trackback címe:

https://kali.blog.hu/api/trackback/id/tr4442385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása