FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Mosó az út porához

2006.06.29. 22:49 ivcsek


Köveskál Kővágóörssel valaha városi rangú volt, de ez az idő elmúlt. Mégis, különösen a főutcán és a templomok közötti térben nem csak tetten érhetők ezen időszak motívumai, de nyáron az irdatlan hőségben érezhető egyfajta poros kisvárosi légkör. A legjobb hely amit kánikulában kifoghat az utazó az a református templommal szemközti, a katolikus mögötti helyen lévő mosó, ahol ma a mosógépek korában leginkább lábat hűsíteni, a padkán elterülve rövid sziesztát tartani lehet. Aztán e célból be lehet térni a teret uraló néhai börtön, ma panzió pincéjében kialakított borozóba megnézni a jégkrém felhozatalt. (Este hangulatos hely lehet.)


Mivel a református hit temploma itt jobban helyezkedett, mint katolikus társa, érdemes arra venni az irányt: jól körbe kell járni, bekukkantani sikátorokba. Ha ezzel megvagyunk, tovább az emelkedőnek, fel a Balatonhenye irányába. Ott ugyan egy darabon belefutunk a Kádári éra néhány jeles építészeti alkotásába, de kikerülve tovaosonunk további népi motívumokat kutatva. Aki keres itt talál.


Aztán ismét a Hegyestű felöli faluszél egyenházai, melyek jobbára csak színükben térnek el egymástól. Így keveredvén ki a faluvégről végigjárva a főutcát, egy polgárosodott világba csöppenünk. A fák sűrű zöldje nagyon takarja az épületeket, de némelyiknek jobb is így, az állaguk hagy némi kívánnivalót. Amit a híres Káli In nem alakított át vendége gyönyörűségére az…. A főutca legforróbb pontján meg sem kell lepődnünk a törpepálmák jelenlététől, bár némi gondozás rájukférne.


A katolikus templom környéke a forgalmi és kereskedelmi centrum, egy hangsúlyos kikönyökölős kocsmával és korláttámasztóival. Itt még a Kővágóörs felé eső falurész kis mellékutcáit lehet gusztálni: néhány percnyi sétát búcsúzóul megérnek.


A boltok folyamatos nyitvatartással várják kuncsaftjaikat. Szállásból is meglehetős a felhozatal, a környékbeli szőlőket elnézve valamirevaló borospince is több megbújhat a Fekete-hegy lankáin.


Köveskálnak a tűhegy felöli faluvégtáblájánál van a temetője sok régi sírral, de a méretes fű elveszi a kedvem behatóbb tanulmányozásától. Nyergeltem fordultam, és neki a Káli-medencét átszelő lejtővel kezdő útnak.  

 

Szólj hozzá!

& ajánlom még a BalatonBlogRendszer tagjait
itt gyűléseznek, mutatják legfrissebb posztjaikat! 

Címkék: káli-medence köveskál

A bejegyzés trackback címe:

https://kali.blog.hu/api/trackback/id/tr442383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása