FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Hírek a balatonról holnap is

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Le is út, fel is!

2006.06.29. 18:00 ivcsek

Szentbékállát érdemes Mindszentkálla felöl megközelíteni, enyhén lejt az út, s végig szép kilátásunk van a Káli-medencére, és a falura.


A faluközpontban, árnyékos helyen kiköthetjük a lovat, mert elég meredek és kacifántos az utcaszerkezet, gyalog jobban boldogulunk, ha mindent szemügyre szeretnénk venni. Hangsúlyozottan megéri végigbolyongani a zegzugos utcácskákat, gondozott kertek, rendben tartott, szépen felújított házak sorakoznak egymás mellett.




Én a templomnak indultam. A templomot elérve ne forduljunk vissza, hanem nézzünk körül a környékén. A közeli kis vízmű nem valami csodás látvány de az előle feltáruló panoráma magáért beszél, és a jéghideg vizet adó kútja vonzó cél lehet.


Innen a templomot megkerülve a temetőn átvágva találhatjuk meg némi szerencsével a Velétei palotaromot az erdő ölelésében. A csapás ugyan nincs jelezve, de ha a nem a kéktúrán indulunk el, és nem is a templom felé, akkor jó eséllyel rábukkanunk úgy 30 méterre. Visszaérvén a templomhoz lefelé indultam el. A főtérről egyenes út visz a kőtenger felé, a falukép talán legszebb házai is erre találhatók. A magam részéről, most nem látogattam meg a Káli-medence egyik legizgalmasabb természeti jelenségét sokan tartottak oda, reggelre kelve kell elcsípni a helyet, ha nem akarjuk mások hangját hallani. (Tehát erről és a közeli lovaspóló pályáról, majd nemsokára külön.) Egyedi az utat szegélyező kálvária, sajnos az egyik stációt ledöntötték.


Szentbékállán mindent megtalálunk ami a falusi turizmushoz kell a szállástól az étteremig, a folyamatos nyitvatartású boltig. Telitalálat annak aki a szépre vágyik, mindenképp időt kell rá szakítani, mert nem lehet bejárni olyan röpke idő alatt mint a medence aprófalvait.

Szentbékállát Köveskáll felé hagytam el, akinek van ideje és ereje a Fekete hegy lábánál, a fehér feszület mögött, már az útról látható Töttöskáli templomromot is meglátogathatja, sőt onnan kiindúlva megmászhatja az Eötvös kilátót is. (Mondanom sem kell, kihagytam, de még visszatérek ez a programpáros is megér egy külön bejegyzést.)

Innen nyílegyenes út visz a medence szíve felé, majd elfordulhatunk a közelben magasodó dombon álló földvárnak és az ott megbúvó Kerekikáli templomromnak. Én Köveskálnak vettem az irányt.

 

Szólj hozzá!

& ajánlom még a BalatonBlogRendszer tagjait
itt gyűléseznek, mutatják legfrissebb posztjaikat! 

Címkék: káli-medence szentbékálla

A bejegyzés trackback címe:

https://kali.blog.hu/api/trackback/id/tr4742382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása